Najčešća pitanja

Najčešća pitanja

Kako održavati narukvicu sata?

S obzirom da narukvica sata direktno dodiruje kožu, znoj ili prljavština mogu da utiču na njeno habanje. Zato vam preporučujemo da sat nosite sa dovoljno prostora između narukvice i ručnog zgloba, otprilike razmaka oko jednog prsta. 

Nedovoljna nega može ubrzati propadanja narukvice, uzrokovati iritaciju kože, ili mrlju na mažetni odeće. Sledite dole navedene mere predostrožnosti kako biste vašu narukvicu održali u što boljem stanju što je duže moguće:


Metalna narukvica

Nakupljanje prljavštine, znoja ili vlage između delova narukvice može uzrokovati koroziju čak i na narukvici od nerđajućeg čelika. Ova vrsta rđe može uzrokovati promenu boje na tom delu narukvice kada se znojite. Ukoliko igla za podešavanje linkova na narukvici zarđa, može iskočiti ili ispasti a kućište sata pasti sa narukvice, ili se kopča možda neće otvoriti. U tom slučaju suzdržite se od nošenja sata i obratite se ovlašćenom Seiko servisnom centru radi popravke.

Metode čišćenja:

Kako biste sprečili koroziju, obrišite vlagu, znoj ili prljavštinu mekom krpom kada je to potrebno. Kako biste oprali narukvicu nanesite malo vode na metalnu kopču/ linkove narukvice kada su mrlje na njihovoj površini primetne. Za uporne mrlje koristite četkicu za zube. Pre toga zaštitite kućište sata od vlage tako što ćete ga umotati u plastičnu foliju. Nakon pranja posebno ne zaboravite da obrišete praznine na segmentima sata i peškirom temeljno osušite ceo sat.


Kožna narukvica

Kožna narukvica je podložnija promeni boje i habanju zbog vlage, znoja i direktne sunčeve svetlosti u odnosu na metalne narukvice. Kožne narukvice se mogu poderati ili izbledeti. Potrebna je stalna nega koja uključuje i adekvatan način nošenja. Nemojte nositi sat sa kožnom narukvicom prilikom tuširanja, plivanja ili rada sa vodom čak i ukoliko je sat vodootporan. Pored toga, budite naročito obazrivi kada nosite sat sa svetlijom kožnom narukvicom jer će na joj mrlje biti vidljivije.

Metode čišćenja:

Obrišite znoj i vlagu sa kožne narukvice, što je pre moguće, nežno je trljajući mekom suvom krpom, i ostavite sat na dobro provetrenom mestu kada ga skinete sa ruke. Ne izlažite sat sunčevoj svetlosti duže vreme (ostavljajući ga recimo na instrument tabli automobila) jer to može dovesti do promene boje/tranformacije/lomljenja kožne narukvice. Postoje i narukvice koje su sa donje strane (ili čak u celini) od sintetičke kože koja je otpornija na znoj i vlagu u odnosu na prirodnu kožnu narukvicu. Ali svakako je u svakom slučaju neophodna stalna nega ovakvog tipa narukvice.


Silikonska narukvica

Silikonska narukvica je podložna promeni boje usled dugotrajnog izlaganja svetlosti, i može se oštetiti u dodiru sa razređivačima ili sa visokom vlagom. Ukoliko ovakva narukvica ostane mokra na mestima sa visokom vlagom ili bude duže vreme izložena sunčevoj svetlosti, njeno habanje će se ubrzati time što će se na površini narukvice pojaviti pukotine. Pored toga, providna, bela ili bledo obojena silikonska narukvica lako apsorbuje druge boje, što dovodi do zamrljanosti i promeni njene boje.

Treba obratiti pažnju i na poliuretinske narukvice koje se često koriste za sportske satove koji su predviđeni za aktivnosti u slanoj vodi ili za sportove na otvorenom.

Metode čišćenja: 

Operite svu prljavštinu vodom i temeljno osušite narukvicu suvom krpom (pre toga zaštitite kućište sata umotavanjem u plastičnu foliju).

Kada narukvica izgubi elastičnost, obratite se ovlašćenom Seiko servisnom centru kao biste je zamenili novom. Ukoliko ipak nastavite sa nošenjem takve narukvice ona će vremenom postati krhka i pući.