Korisne informacije

Quartz

Sa Seikovom staršću, Seiko Quarts je uneo inovaciju u istoriju časovničarstva.

Kvarcni sat, razvijen 1969. godine, uneo je revoluciju u postojeći konvencionalni koncept časovničarstva. Reč je o mehanizmu čiju tačnost reguliše kvarcni oscilator. Kristalno telo kvarca, sečeno u obliku viljuške, ima karakteristiku da generiše stabilnost vibracije ako se na njega primenjuje napon. S godinama je znanje o ponašanju kristal kvarca u određenim uslovima postalo standard za merenje tačnosti vremena. Međutim, da bi se iskoristila prednost kristal kvarca u regulisanju tačnosti i ta tehnologija implementirala u mali ručni sat bilo je potrebno savladati mnogo prepreka.

Godine 1969. Seiko je uspeo da savlada sve prepreke i prvi u svetu ponudi komercijalno isplativ kvarcni sat. Bilo je to dugih deset godina od početka razvojnog plana kristalnog oscilovanja do nastanka kvarcnog sata od strane Suwa Sheikosha. Razviti kvarcni sat za praktičnu primenu bilo je moguće jedino uz jedinstvenu tehnologiju koju je ponudio Seiko. Na primer, sečenjem kristalnog oscilatora u obliku viljuške i razvojem IC kola, stvoren je motor koji pravilno upravlja signalima kristalnog oscilatora. Osim toga, vođen entuzijazmom da promeni budućnost sveta satova, Seiko nije insistirao na monopolizaciji svojih tehnoloških patenata već ih je ponudio svetu. Tako su mnoge tehnološke inovacije koje je Seiko razvio postale svetski standard i doprinele razvoju današnjih kvarcnih satova.


Prvi kvarcni sat dostupan globalnom tržištu [Seiko Quartz ASTRON]

Predstavljen svetu 25. decembra 1969. ovaj sat predstavlja revoluciju u svetu horologije. Frekvencija kvarca u to vreme bila je 8192 Hz u sekundi, što je četvrtina današnje prosečne frekvencije. Jedna od glavnih karakteristika ovog sata bilo je stepenasto kretanje sekundne kazaljke usklađeno s radom motora te je to i dan danas prepoznatljivi simbol kvarcnih satova.
Zatvoreno