Korisne informacije

Spring Drive


Godine 1977. mladi inženjer Seika se počeo pitati kako da ostvari svoj san o "večnom satu". U svojoj viziji je imao sat koji se navija putem glavne opruge uz odstupanja od jedne sekunde dnevno. Radilo se o preciznosti koju mogu postići samo najbolji elektronski satovi. Ovaj mladi inženjer po imenu Jošikazu Akahane bio je uporan i veoma posvećen čovek. Trebalo mu je 28 godina, nebrojeno pokušaja i preko 600 prototipova, da bi on i njegov tim uspeli da realizuju njegovu zamisao koja u svakom segmentu predstavlja časovničarsku umetnost. Godine 2005. stvoren je mehanizam Seiko Spring Drive.


Četiri ključne karakteristike Spring Drive-aVisoka preciznost

Trisinhroni regulator kontroliše i oslobađa mehaničku, električnu i elektromagnetnu energiju generisanu od starne glavne opruge. Ona zamenjuje uspinjaču, i svojim pokretanjem u jednom smeru bitno je stabilnija, dugotrajnija i preciznija. Spring Drive ima odstupanja od jedne sekunde dnevno.


Klizeći pokret 

S obzirom da mehanizam nema uspinjaču sav pokret u njemu je kružni, jednosmeran, dozvoljavajući kazaljkama da se kreću konstantno jedinstvenim klizećim pokretom. Spring Drive je jedini mehanizam na svetu koji odražava prirodni i neprekidni protok vremena.


Dugotrajna rezerva snage 

Glavna opruga nove generacije isporučuje više snage, i to duže i glađe. Specijalna legura patentirana od strane Seika, ne samo da generiše povećanu snagu, već je i postojana i visoko otporna na toplotu i koroziju. Spring Drive ima rezervu snage od 72h, čak i ako se neprekidno koristi funkcija hronografa. 


Brzo navijanje

Godine 1959. Seiko je patentirao komponentu mehanizma za navijanje mehaničkog sata, takozvanu "magičnu polugu". Ona je povećala efikasnost automatskog mehanizma za navijanje, korišćenjem energije koju stvara svaki otklon rotora, i to u oba smera. Direktnim postavljanjem na osovinu rotora, novoosmišljeni sistem "magične poluge" isporučuje efikasniji prenos snage nego ikada do sada. 


Mehanizam


 Izvor energije

   Jedina pokretačka snaga mehanizma je glavna opruga.

 Prenos energije

   Snaga glavne opruge se prenosi preko sistema zupčanika na       kazaljke i na trisinhroni regulator.

 Regulacija energije

  Trisinhroni regulator kontroliše brzinu klizećeg točka i kazaljki uz  pomoć elektromagnetnog kočenjaTri ključne inovacije


 Trisinhroni regulator

   Razvijen je od strane Seika isključivo za Spring Drive mehanizam.

  1. Kontroliše mehaničku energiju glavne opruge.

  2. Pretvara deo te energije u elektricitet kojim se napaja Spring  Drive kristal

  3. Stvara magnetnu silu kako bi regulisao brzinu klizećeg toćka

Ove tri različite forme enegrige zaslužne su da regulator u svom nazivu ima prefiks "tri".

Glavna opruga 

Seiko je za glavnu oprugu razvio visokoelastičnu leguru "SPRON 510".

SPRON 510* je Seikova jedinstvena legura, vodeća u industrijskom segmentu, koja isporučuje produženu rezervu snage i tačnost.

*SPRON je zaštićeni patent kompanije Seiko Instruments Inc.

"Magična poluga"

"Magična poluga" je jedinstveni sistem navijanja koji je razvio Seiko 1959. godine.

Kod Spring Drive mehanizma novi sistem "magične poluge" postavljen je direktno na osovinu rotora pružajući veću efikasnost i skraćen period navijanja uz produženu rezervu snage.


Spring Drive hronograf

Seiko Spring Drive pruža savršenu platformu za luksuzni hronograf jer se proteklo vreme meri precizno, a ne zaokruživanjem na najbližu vrednost. Odstupanjem od jedne sekunde dnevno dvanaestočasovnim merenjem, i sa vertiklanom spojnicom i stubnim točkom za precizno rukovanje pušerima, ovo je jedan od najpreciznijih hronografa na svetu. Ručno sastavljan, sa 416 delova, 50 rubina, 140 mesta za podmazivanje, i 5 različitih korišćenih maziva, ovaj mehanizam ima rezervu snage od 72h, čak i kada je hronograf u neprekidnoj upotrebi.


Klizeća kazaljka


 Sekundara hronografa se kreće klizećim pokretom i meri do 12h.   Precizno se zaustavlja pritiskom na pušer, a ne na najbližem   sekundnom podeoku ili desetinki sekunde. Spring Drive hronograf   je jedini sat koji može da meri prirodni i kontinuirani protok   vremena.Vertiklana spojnica i stubni točak


 Vertikalna spojnica 

  Vertikalna spojnica osigurava visoku preciznost kod korišćenja hronografa,   tako da sekundara hronografa nikad ne odskoči pri svom startovanju. Ovo   omogućava visok nivo preciznosti i odstupanja od samo jedne sekunde   dnevno, čime su nadmašeni mnogi luksuzni hronografi.
 Stubni točak

 Spring Drive hronograf je opremljen stubnim točkom koji obezbeđuje  maksimalnu stabilnost kod prebacivanja mahnizma. Ova komponenta sa osam  stubova kontroliše funkciju hronografa s nepogrešivom preciznošću te  stavra maksimalnu trajnost i pouzdanost.

Dvostepeni sistem


 Preciznost i tačnost u merenju hronografom obezbeđeni su sistemom   dvostepenog pritiska pušera. Blagi otpor na polovini puta i potvrdni "klik"   osigurava tačan momenat u kome bi korisnik pokrenuo ili zaustavio hronograf.

Zatvoreno