Održavanje SEIKO satova
Da li je mom satu potreban povremeni pregled?

SEIKO kvarcni satovi su dizajnirani da obezbede preciznu i pouzdanu uslugu čitavog svog veka trajanja. Međutim, svakih dve ili tri godine, ili prilikom zamene baterije, poželjno je posetiti SEIKO autorizovani servisni centar ili SEIKO ovlašćenog prodavca. Oni će pregledati vaš sat i utvrditi da li ima istrošenih delova koje je potrebno zameniti, da li je potrebno podmazivanje, kao i da li su znoj ili voda, prašina i slične čestice prodrele u kućište.

Molimo Vas da kontaktirate najbliži SEIKO autorizovani servisni centar prikazan na SEIKO svetskoj mapi.Molimo Vas da primetite da i Kinetic i digitalni satovi treba da se povremeno provere, jer i kod njih može doći do prljanja od znoja, prašine i sličnih čestica, pa bi bilo potrebno rasklapanje i čišćenje.

Kako treba da vodim računa o kućištu i narukvici?

Metalne narukvice treba pažljivo prati vodom. Ukoliko je veće zaprljanje, koristite meku četkicu za zube sa sapunom i vodom kako biste otklonili nečistoću. Na kraju, isperite dobro vodom i pažljivo osušite suvom krpicom. Ukoliko Vaš sat nije vodootporan, budite oprezni kako voda ne bi došla u kontakt  sa kućištem sata. Kućišta treba brisati nežno blago nakvašenom mekom krpom, a onda dobro osušiti.

Kožne narukvice treba blago popustiti leti, kada upijaju znoj. Prezategnuta narukvica ne samo da sprečava strujanje vazduha sa donje strane, već može dovesti i do pojave osipa na koži zgloba.

Ukoliko se narukvica ovlaži od znoja, dobro je prebrišite suvom krpom.Kada skinete sat, ostavite ga na mestu koje ima dobar protok vazduha. Nikada ga nemojte odlagati u zatvorene kutije dok je vlažan od znoja.

Kada skinete sat , ostavite ga na mestu koje ima dobar protok vazduha.Izbegavajte izlaganje sata direktnim sunčevim zracima. Boja narukvice tako može izbledeti..

Kako magnetizam utiče na kvarcne satove?

Obično ne utiče na digitalne kvarcne satove, ali može uticati na analogne satove, koji koriste majušni elektromotor za pokretanje kazaljki. Jako magnetno polje može uticati na performance rada ovog motora.

Dobra vest je da iako analogni satovi mogu da žure, kasne ili čak stanu usled dejstva jakih magnetnih polja, obično se vrate u normalni režim rada čim napuste mesto magnetnog dejstva. (Naravno, možda bude potrebno resetovanje sata).

Izbegavajte približavanje sata medicinskoj opremi, slušalicama, zvučnicima ili vratima frižidera. Električni mikseri i blenderi, kao i širok krug drugih električnih proizvoda mogu imati snažan magnetni uticaj na sat..

Na koje posebne okolnosti treba da obratim pažnju vezano za moj sat?

Potresi: Vaš sat je precizni merni instrument. Pažljivo se odnosite prema njemu i on će Vas dobro služiti. Izbegavajte direktne udarce (kao, na primer, pad na tvrdu površinu). Normalni potresi kao u tenisu ili golfu  ne predstavljaju opsanost, ali “Twin Seiko” satovi (izuzetno velike preciznosti) ne bi trebalo da se nose čak ni kada  se bavite ovim sportovima.

Znojenje: Nastojte da zaštitite Vaš sat od prekomernog znojenja. Molimo Vas da se podsetite da obrišete sat suvom krpom što je pre moguće.

Temperaturni ekstremi: Kvarcni satovi su mnogo otporniji na temperaturne ekstreme, nego mehanički satovi, i dizajnirani su da pokazuju tačno vreme ako se dnevno nose po osam sati u temperaturnom okruženju od  -10°C do +35°C. Kada se potpuno skine sa ruke, Vaš sat može kasniti tokom zime, ali će povratiti normalnu preciznost čim ga ponovo stavite na ruku. Ako se Vaš sat nalazi na temperaturama van normalnog opsega (najmanje -10°C ili najviše +60°C) elektronske komponente mogu da prestanu sa normalnim radom.

Vreme odziva tečnih kristala koji se koriste u displejima digitalnih satova na temperaturama ispod nule je veoma sporo, a na visokim temperaturama imaju tendenciju da izgledaju veoma mračno, s tim da im se normalna funkcionalnost vraća sa uspostavljanjem normalne temperature. Vek trajanja baterije može biti značajno smanjen na visokim temperaturama (preko 40°C), pa čak i tečnost iz baterija može iscuriti.

Hemikalije: Hemijske supstance, gasovi, živa i drugo, mogu dovesti do promene boje na kućištu  i narukvici sata. Živa (npr. iz slomljenog termometra) može prouzrokovati naročito nakazne sive mrlje na pozlati.

Koje informacije treba da znam za moj solarni sat?

Molimo Vas da izaberete sadržaj za koji ste zainteresovani:

Mehanizam i punjenje
Kada sekundara preskace po 2 podeoka ili stoji
Kako sprečiti solarni sat od nedostatka energije

Druga pitanja

Za sve dalje informacije, molimo Vas da kontaktirate SEIKO autorizovani servisni centar.